Επιλογή Σελίδας

Οι πόλεις αλλάζουν. Οι προκλήσεις και οι προοπτικές τους

«Ο Μεγάλος Περίπατος δίνει τέλος στη διάκριση των δικαιωμάτων των οδηγών, των ποδηλατών, των πεζών και των ατόμων με κινητικά προβλήματα».

Κώστας Μπακογιάννης

Δήμαρχος Αθηναίων

Η Αθήνα, όπως και πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, βρίσκονται μπροστά σε νέες
προκλήσεις που διαμορφώνονται, όχι μόνο από την πανδημία αλλά και από την ανάγκη της επιστροφής τους, στις ανθρώπινες ανάγκες και το ζητούμενο της καλύτερης ποιότητας ζωής. Κοινή αναζήτηση είναι οι τρόποι που θα επιτύχουμε την αναβάθμιση της καθημερινότητας στην πόλη, με την αξιοποίηση των νεών τεχνολογιών, τις ήπιες παρεμβάσεις και με την αξιοποίηση του δημόσιου χώρου, με σεβασμό στο περιβάλλον.

Είναι μία σύνθετη αναζήτηση, για την οποία καλούμαστε να δώσουμε λύσεις, όχι με την αλλαγή της εικόνας αλλά με την παρέμβαση στην ουσία. Δηλαδή, να δημιουργήσουμε χώρο λειτουργικό, φιλικό προς τον πολίτη και τα φυσικά στοιχεία της πόλης.

Στην Αθήνα, έχει ξεκινήσει ήδη η προσπάθεια για την αλλαγή των δεδομένων που μετατρέπουν μία πόλη προς χρήση σε μία πόλη χρήσιμη και λειτουργική, με σεβασμό προς όλους τους πολίτες. Είναι προσπάθεια που έχει ως βασικό στόχο την απελευθέρωση του δημόσιου χώρου, τη συντήρησή του και, κυρίως, την αξιοποίησή του.

Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και ο Μεγάλος Περίπατος, που σχεδιάστηκε για να κάνει την απάντηση της Αθήνας σε αυτήν τη νέα πρόκληση των πόλεων, ακόμη πιο ισχυρή. Απαντά στην πρόκληση δίνοντας τέλος στη διάκριση των δικαιωμάτων των οδηγών, των ποδηλατών, των πεζών και των ατόμων με κινητικά προβλήματα.

Η αξία του, όμως, έχει πιο βαθιές ρίζες για τις προοπτικές που προσφέρει. Προοπτικές που ανοίγουν ένα νέο παράθυρο στην Αθήνα για την ανάπτυξη της οικονομίας της, την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της και την ανάδειξη του σύγχρονου τρόπου ζωής σε αυτήν.

Σχεδιάστηκε για να εξυπηρετήσει την ανάγκη ύπαρξης ενός άξονα που ενώνει τα σημεία της πόλης και τα μεταμορφώνει από περιοχές διέλευσης σε τόπους προορισμού. Γίνεται ο ρυθμιστής της καθημερινότητας των μετακινήσεων, της αγοράς και του τουρισμού, κάνοντας στροφή προς τον άνθρωπο και τις ανάγκες της καθημερινότητάς του.

Η προοπτική του Μεγάλου Περιπάτου εδράζεται στην στροφή που κάνει η Αθήνα προς τον Άνθρωπο. Βασίζεται στην πραγματική αλληλουχία που ξεκινά από την ελεύθερη πρόσβαση στην πόλη, για όλους, και καταλήγει στην ανάπτυξη και το άνοιγμά της πρώτα στους κατοίκους της αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αλλά, ακόμη και ο τρόπος που πραγματοποιείται μία τέτοιας κλίμακας αστική παρέμβαση, είναι διαφορετικός. Αλλάζει την νοοτροπία με την οποία προχωράμε σε αλλαγές μέσα στην πόλη. Μελετήθηκε, σχεδιάστηκε και βρίσκεται στην πιλοτική του εφαρμογή για να δοκιμάζεται καθημερινά και να βελτιώνεται βάσει των δεδομένων που δίνει η χρήση του στην επιστημονική ομάδα που τα καταγράφει.

Όμως, μόνο ο Μεγάλος Περίπατος, χωρίς τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που γίνονται στην Αθήνα, δεν θα μπορούσε να επιτύχει τον στόχο μας. Διότι, η αξία των παρεμβάσεων, η προοπτική και τα οφέλη για την πόλη, κρίνονται από την έκτασή τους, τον συνολικό σχεδιασμό τους και τον τρόπο που πραγματοποιούνται. Σήμερα, η Αθήνα προσαρμόζεται στις παγκόσμιες υγειονομικές συνθήκες, όχι αμυντικά αλλά δημιουργικά. Έχει μπει σε μία τροχιά παρεμβάσεων που απαιτούν καθημερινή δουλειά για την δημιουργία νέων πεζοδρομίων, για τη δημιουργία χώρων πρασίνου και την αναβάθμιση των περιβαλλοντικών πνευμόνων της πόλης, για την δημιουργία των «πάρκων τσέπης» στις γειτονιές, που για πρώτη φορά κατασκευάζονται στην Αθήνα, και για τον εκσυγχρονισμό του αστικού εξοπλισμού μας.

Αυτή είναι η προσπάθειά μας, που φέρνει στο φως την προοπτική μίας πόλης που
επενδύσει στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων της, την προσέλκυση νέων κατοίκων αλλά και επισκεπτών που δεν αναγκάζονται να έρθουν στην Αθήνα αλλά το επιλέγουν.

Προοπτική και ανάπτυξη είναι δύο έννοιες που συναντιούνται και έχουν κοινή αφετηρία.

Βασικό, κοινό, χαρακτηριστικό τους, είναι ο σχεδιασμός με στόχευση την επόμενη μέρα κάθε πόλης. Δικό μας στοίχημα είναι αν πέρα από την κοινή αφετηρία, έχουν και κοινό τερματισμό. Την ανθρώπινη πόλη.