Επιλογή Σελίδας

Μαγνήτης του κατοικείν τα Νότια προάστια

«Τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές επενδύσεις που συνεχίζονται παρά την κρίση»

Δημήτρης Δελεβέγκος

Δησιογράφος
Καθημερινή και Capital.gr

Η πρόσφατη κίνηση-ματ της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας Hines και της ευρωπαϊκής πλατφόρμας επενδύσεων Henderson Park για την αγορά μίας από τις λιγοστές εντός σχεδίου ενιαίες εκτάσεις στην Αττική, οικοπέδου επιφάνειας 71 στρεμμάτων στη Βούλα φανέρωσε έτι περαιτέρω τις ανθηρές προοπτικές που διαθέτει το real estate στα νότια προάστια. Και η γνωστοποίηση των σχεδίων για ανάπτυξη από το κοινό σχήμα των δύο εταιρειών έως 400 πολυτελών κατοικιών στη Βούλα, διέλυσε κάθε αμφιβολία για τη δυναμική που αποκτά η αγορά του premium οικιστικού προϊόντος χάρη και στην ανάπτυξη του Ελληνικού. Και παρότι θα χρειαστεί ακόμη χρόνος ωσότου η πανδημική κρίση τιθασευτεί κι ενώ οι κατοικίες που σχεδιάζεται να βγουν στην αγορά θα είναι για…παχύτερα πορτοφόλια, καθώς διαθέτουν τιμή εκκίνησης της τάξεως των 3.000 ευρώ, η ζήτηση θεωρείται δεδομένη.

Στην ισχυρή ζήτηση σε συνδυασμό με το περιορισμένο απόθεμα καλής ποιότητας κατοικιών ποντάρουν η Hines και η Henderson που σχεδιάζουν μέσα στην επόμενη τετραετία, τμηματικά, να δημιουργήσουν 400 κατοικίες με πισίνες, υπηρεσίες φύλαξης και κήπο, υλοποιώντας επένδυση 200 εκατ. ευρώ.

Το σχεδιαζόμενο έργο των δύο εταιρειών αποτελεί κομμάτι του παζλ των πολυτελών κατοικιών στα Νότια προάστια, όπου κυρίαρχη θέση καταλαμβάνει το Ελληνικό. Κατά την πρώτη φάση του έργου συνολικού προϋπολογισμού της τάξεως των 8 δισ. ευρώ, διάρκειας πέντε ετών, που εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει να υλοποιείται αρχές του 2021, θα δοθεί έμφαση στην αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου, ενώ από τις συνολικά 10.000 κατοικίες που θα κατασκευαστούν και θα πωληθούν σε βάθος 25 ετών, την πρώτη πενταετία θα διατεθούν προς πώληση, καταρχήν, 800.

Τη δική του θέση στο παζλ καταλαμβάνει και τo πρώτο city resort της Αθήνας, που θα βρίσκεται στην έκταση 285 στρεμμάτων «Αστέρια» της Γλυφάδας σε κοντινή απόσταση από τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Τα σχέδια περιλαμβάνουν ξενοδοχείο πέντε αστέρων και 400 κλινών που θα διαχειρίζεται διεθνής ξενοδοχειακός όμιλος και θα συνυπάρχει με επιπλωμένες πολυτελείς βίλες, με την επένδυση ύψους 60 εκατ. ευρώ να υλοποιεί το επενδυτικό σχήμα της Grivalia Hospitality στο οποίο συμμετέχει με ποσοστό μειοψηφίας ο όμιλος Παπαθεοχάρη.

Νέα projects

Αθόρυβα τα τελευταία χρόνια υλοποιήθηκε σειρά, μικρότερων αλλά εξίσου πολυτελών, οικιστικών αναπτύξεων. Αυτές περιλαμβάνουν το συγκρότημα κατοικιών, εμβαδού 760 τ.μ., της εταιρείας Evolo luxury properties που διαθέτει τρία επίπεδα, πισίνες, φυτεμένο δώμα και βρίσκεται την Λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή 133 στη Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη. Σημειωτέον ότι η Evolo luxury properties έχει στο χαρτοφυλάκιό της τα συγκροτήματα κατοικιών Karamanli seaside residences και V96 στη Βούλα, όπως και το E49 στη Γλυφάδα.

Κτήριο διαμερισμάτων που βρίσκεται υπό κατασκευή και ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της Sturdious Property Development Hellas, θυγατρικής της ολλανδικής εταιρείας Sturdious. Βρίσκεται σε οικόπεδο 850 τ.μ., στις οδούς Ελπίδος και Παλλάδος στη Βάρκιζα και αποτελείται από τέσσερις ορόφους με τέσσερα διαμερίσματα και τέσσερις μεζονέτες που διαθέτουν θέα στη θάλασσα και σε πάρκο. Οι ιδιοκτησίες θα έχουν συνολική επιφάνεια (εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι) από 112 τ.μ. η μικρότερη έως 307 τ.μ. η μεγαλύτερη.

Πενταώροφο κτήριο κατοικιών με φυτεμένο δώμα και πισίνα που θα αναπτυχθεί σε οικόπεδο 665 τ.μ. στην οδό Άλσους 11 στη Γλυφάδα, διαθέτοντας εμβαδόν 603 τ.μ. Υλοποιείται από αραβικών συμφερόντων επενδυτική εταιρεία, η οποία, με έδρα την Γλυφάδα, επενδύει ξένα κεφάλαια στο εγχώριο real estate, κατασκευάζοντας κατοικίες από κοινού με ελληνική κατασκευαστική, τις οποίες πουλάει. Αυτή τη στιγμή, έχει αναπτύξει ή διαθέτει υπό ανάπτυξη συγκροτήματα κατοικιών σε Άλιμο, Ανάβυσσο, Βούλα και Ελληνικό.

Συγκρότημα κατοικιών, συνολικής επιφάνειας περίπου 2.000 τ.μ., στη Γλυφάδα αναπτύσσει και η ολλανδικών συμφερόντων Ten Brinke, ενώ εκτός από τα ώριμα έργα, υπάρχουν και εκτάσεις προς οικιστική ανάπτυξη, των οποίων όμως, η αξιοποίηση αντιμετωπίζει προβλήματα. Ενδεικτικά, η Εκκλησία της Ελλάδος διαθέτει εκτάσεις στη Βούλα και τη Βουλιαγμένη, οι οποίες όμως, είναι «μπλεγμένες» σε γραφειοκρατικό και νομικό κυκεώνα, ενώ η Μονή Πετράκη κατέχει περίπου 1.800 στρέμματα πάνω από την Λίμνη Βουλιαγμένης.