Επιλογή Σελίδας

Ο χάρτης της αγοράς οικοπέδων

«Το 2019 μέχρι και τις αρχές του 2020, καταγράφηκαν ανοδικές διορθωτικές τάσεις στις αξίες των οικοπέδων πανελλαδικά».

Ευάγγελος Στεφανής
REV, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός, Τομέας Τεχνικών Αξιολογήσεων, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.

Θεόδωρος Κωνσταντακόπουλος
REV, MRICS, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, Ε.Μ.Π., MSc in Real Estate Investment and Finance, Heriot Watt University

Τάσος Λαμπρόπουλος
REV, Δρ. Αγρ. Τοπογράφος Μηχ., Ε.ΔΙ.Π. Ε.Μ.Π.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Εκτιμητικής, επιστημονικός φορέας των εκτιμητών στη χώρα μας, διοργάνωσε μέσα στο 2020 ηλεκτρονικές ημερίδες σχετικά με την πορεία της κτηματαγοράς. Από τους εισηγητές αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με όλα τα είδη των ακινήτων σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη.

Από τις εισηγήσεις, οι οποίες αφορούσαν στην πορεία της κτηματαγοράς το 2019 μέχρι και τις αρχές του 2020, την ώρα δηλαδή που χτύπησε την πόρτα μας ο κορονοιός, καταγράφηκαν ανοδικές διορθωτικές τάσεις στις αξίες των οικοπέδων πανελλαδικά. Παρά το γεγονός όμως της, απροσδόκητα υψηλής πολλές φορές, αύξησης των τιμών των κατοικιών, οι αξίες των οικοπέδων κινήθηκαν σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα. Στην Αθήνα καταγράφηκε αύξηση της ζήτησης κενών οικοπέδων από κατασκευαστές στις περιοχές που εξυπηρετούνται από το μετρό, συμπεριλαμβανομένων και των νέων σταθμών στις γειτονιές πέριξ του Πειραιά. Στα βόρεια προάστια της πόλης οι τιμές κυμάνθηκαν στα 1.200 €/τ.μ. και άνω για τις ακριβές περιοχές και μεταξύ 600 €/τ.μ. και 900 €/τ.μ. για τις υπόλοιπες.

Ζήτηση για κενά οικόπεδα καταγράφηκε και στα νησιά του Αιγαίου, ακόμη και σε περιοχές με χρήσεις πέραν της καθαρά τουριστικής όπως π.χ. οικόπεδα για την ανάπτυξη οικιστικών χρήσεων σε λιγότερο εμπορικές περιοχές της Σαντορίνης.

Χαμηλότερη της αντίστοιχης των κατοικιών κινητικότητα καταγράφηκε και στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Αξιοσημείωτο το ενδιαφέρον εργολάβων για οικόπεδα με υφιστάμενες κατοικίες προς αντικατάσταση ώστε να εξασφαλιστούν οι ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 10 του ΝΟΚ, όπου τουλάχιστο μπορεί να εφαρμοστεί. Το επενδυτικό ενδιαφέρον πάντως φαίνεται να απουσίαζε από τα αστικά κέντρα της υπόλοιπης Μακεδονίας, ακόμη και στην κεντρική που παραδοσιακά φαίνεται να ακολουθεί την πορεία της Θεσσαλονίκης.

Στη Θεσσαλία καταγράφονται σαφώς μικρότερες τιμές οικοπέδων (π.χ. Καρδίτσα με 200 – 450 €/τ.μ., ακριβότερα στα Τρίκαλα).

Η αγορά οικοπέδων της Κρήτης τέλος χαρακτηρίστηκε από στασιμότητα ένεκα των χαμηλών επιπέδων που κινήθηκε η οικοδομική δραστηριότητα, παρά το γεγονός ότι παρατηρείται ικανοποιητική προσφορά.