Επιλογή Σελίδας

Προσαρμοστικότητα, ισορροπημένο μίγμα χαρτοφυλακίου και…εμβόλιο.

“Παρατηρείται αύξηση στις τιμές των ελάχιστων βιοκλιματικών κτιρίων».

Γεώργιος Κορμάς Ανώτερος Γενικός Διευθυντής και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας Πειραιώς

H πανδημία αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για την ανθρωπότητα. Οι επιπτώσεις της είναι πλέον εμφανείς, όχι μόνο στην Υγεία, αλλά και στην παγκόσμια οικονομία.

Στη χώρα μας, η επέλαση της COVID-19 έλαβε ειδικά χαρακτηριστικά. Μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης, τη στιγμή που η Ελλάδα διαμόρφωνε ένα νέο αφήγημα, στηριγμένο στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, η πανδημία ήρθε να επιβάλλει βίαια μια νέα πραγματικότητα.

Είναι όμως μια προσωρινή διακοπή, ένα «διάλειμμα» ή βρισκόμαστε ξανά μπροστά σε έναν νέο κύκλο ύφεσης και αποεπένδυσης; Κανείς δεν μπορεί να ρισκάρει προβλέψεις σε μια περίοδο αβεβαιότητας και μάλιστα χωρίς να έχει διαθέσιμα όλα τα δεδομένα, ωστόσο, η απάντηση υπάρχει. Βρίσκεται στην απελευθέρωση της τεράστιας αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας.

Η πανδημία δεν αποτελεί το τέλος της «κανονικότητας», αλλά την αρχή μιας νέας εποχής. Κάθε χώρα, κάθε οικονομία, όσο ισχυρή ή αδύναμη και αν είναι, καλείται να διαμορφώσει ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα βασίζεται σε κλάδους που «κρύβουν» μέσα τους μέλλον. Αυτό καλούμαστε να κάνουμε ως χώρα, δημιουργώντας ένα νέο αναπτυξιακό μίγμα, τοποθετώντας στο κέντρο τη βιωσιμότητα.

Το παράδειγμα της αγοράς ακινήτων είναι χαρακτηριστικό. Η δυναμική ανάπτυξη των προηγούμενων ετών αποδεικνύει το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει για τη χώρα. Η αγορά βρίσκεται ήδη σε μια διαδικασία μετασχηματισμού, με τις τιμές των ακινήτων να ακολουθούν τα νέα δεδομένα. Η επέκταση της τηλε-εργασίας, η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά και η επιβράδυνση του Τουρισμού αποτελούν τάσεις οι οποίες διαμορφώνουν την επόμενη μέρα.

Στη χώρα μας, εκτός από τη συγκράτηση των αξιών οικιστικών ακινήτων σε περιοχές υψηλής ζήτησης, παρατηρείται ακόμη και αύξηση στις τιμές των ελάχιστων βιοκλιματικών κτιρίων, τα οποία αποτελούν μέρος της λύσης στο παγκόσμιο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και απαντούν στις ανάγκες που δημιουργεί η πανδημία. Γραφεία με σύγχρονες, πράσινες προδιαγραφές και συστήματα αερισμού, όπως αυτά που θα προσφέρει ο ανακατασκευαζόμενος πύργος του Πειραιά, αλλά και το δικό μας συγκρότημα του City Link που έλαβε -κατά τη διάρκεια της πανδημίας- το διεθνώς κορυφαίο πιστοποιητικό αειφορίας DGNB, είναι παραδείγματα του μετασχηματισμού που συντελείται στην αγορά και επιταχύνθηκε λόγω της πανδημίας.

Οι μεγάλες αυτές προκλήσεις βρήκαν την Πειραιώς Real Estate έτοιμη να αντιμετωπίσει τους κινδύνους, αλλά και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στο νέο περιβάλλον. Αναγνωρίζοντας τον καταλυτικό ρόλο της αγοράς ακινήτων για την Οικονομία, διαθέτοντας ευελιξία, προσαρμοστικότητα και με όχημα ένα σύγχρονο, ισορροπημένο μίγμα ακινήτων, η Πειραιώς Real Estate συνεχίζει να επενδύει στο μέλλον, προτάσσοντας -απέναντι στην αβεβαιότητα-, την εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της και στις δυνατότητες της χώρας.