Επιλογή Σελίδας

Η αγορά ακινήτων ως μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας

«Αναγνωρίζοντας την αξία της αγοράς ακίνητης περιουσίας θέσαμε, από την αρχή της θητείας μας, σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο, συνεκτικό και δυναμικό σχέδιο για την ισχυρή ανάκαμψή της»

Χρήστος Σταϊκούρας

Υπουργός Οικονομικών

Η αγορά ακινήτων και ο ευρύτερος κλάδος των κατασκευών συνέβαλε καθοριστικά στους υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης που παρουσίασε, για πολλά χρόνια, η ελληνική οικονομία.

Και αυτό γιατί συνεισφέρει στη δημιουργία πολλών θέσεων απασχόλησης, εισοδημάτων, τζίρων και φορολογικών εσόδων, συνδέεται με δομικούς βιομηχανικούς τομείς, σχετίζεται με πολλά επαγγέλματα, συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό των υποδομών και στην ενδυνάμωση της επενδυτικής ελκυστικότητας της χώρας και προσελκύει θεσμικά κεφάλαια του εξωτερικού, με μακροχρόνιο ορίζοντα επένδυσης.

Είναι όμως μία αγορά που δοκιμάστηκε έντονα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, μεταξύ άλλων από την υπερφορολόγηση των προηγουμένων ετών, ενώ είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βγει αλώβητη και από την υγειονομική κρίση που έχει ξεσπάσει.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αναγνωρίζοντας την αξία της αγοράς ακίνητης περιουσίας έθεσε, από την αρχή της θητείας της, σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο, συνεκτικό και δυναμικό σχέδιο για την ισχυρή ανάκαμψή της.

Ειδικότερα:

  • Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 22%, μεσοσταθμικά, ήδη από το 2019. Ενώ, προχωρήσαμε, πρόσφατα στην κατάργησή του σε μικρά ακριτικά νησιά.
  • Δρομολογήσαμε τη μεταρρύθμιση του πλαισίου αντικειμενικού προσδιορισμού των αξιών ακινήτων. Το σύστημα των ζωνών αντικειμενικού προσδιορισμού επεκτάθηκε, ώστε να καλύψει τις περιοχές με το 98% του πληθυσμού της χώρας, ενώ προχωράμε στην ανάπτυξη ενός πληροφοριακού συστήματος που θα ακολουθεί τις τάσεις στην αγορά ακινήτων. Η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης αυτής θα επιτρέψει να προχωρήσουμε, σε συνάρτηση και με τις δημοσιονομικές συνθήκες, στην περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, κατά 8% μεσοσταθμικά.
  • Αναστείλαμε για τρία χρόνια, έως το τέλος του 2022, τον ΦΠΑ στις νέες οικοδομικές δραστηριότητες και για την ίδια περίοδο αναστείλαμε τον φόρο υπεραξίας, ο οποίος θα επανεξεταστεί τότε από μηδενική βάση.
  • Θεσπίσαμε έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης για τις εργασίες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης υφιστάμενων κτιρίων.
  • Καθιερώσαμε φορολογικά κίνητρα για ξένους πολίτες, προκειμένου να επιλέξουν την Ελλάδα ως τόπο φορολογικής κατοικίας και να επενδύσουν, μεταξύ άλλων, στην αγορά ακινήτων.
  • Βελτιώσαμε το πρόγραμμα Golden Visa, ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα για την προσέλκυση ξένων πολιτών που επιθυμούν να αποκτήσουν ακίνητα στη χώρα μας.
  • Εκσυγχρονίσαμε τις διαδικασίες για τη μεταβίβαση ακινήτων, ώστε να γίνονται ηλεκτρονικά, αντί να απαιτείται η υποβολή έντυπων δηλώσεων με αυτοπρόσωπη παρουσία των φορολογουμένων στις αρμόδιες ΔΟΥ.
  • Εξορθολογίσαμε τον τρόπο φορολόγησης των εταιριών επενδύσεων, όπως οι Εταιρίες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ), υπό όρους συγκρίσιμους με το αντίστοιχο πλαίσιο των λοιπών ευρωπαϊκών χωρών.

Όσον αφορά την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, είναι γεγονός ότι οι προσπάθειες των ελληνικών κυβερνήσεων τα προηγούμενα χρόνια δεν απέφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Σημειακές παρεμβάσεις έγιναν, παρολ’ αυτά ποτέ αυτές δεν εντάχθηκαν σε ένα στρατηγικό πλάνο.

Αυτό το ολιστικό στρατηγικό πλάνο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη σταδιακή ωρίμανση της αγοράς ακινήτων, ετοιμάζει η Κυβέρνηση, με στόχο την προστασία, τη διαχείριση και την επενδυτική αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς και τα συναρμόδια Υπουργεία, επιταχύνουμε διαδικασίες, επιλύουμε χρόνια προβλήματα, υπερβαίνουμε εμπόδια και διασφαλίζουμε όρους αποτελεσματικότητας και διαφάνειας.

Οι παρεμβάσεις μας, το επόμενο χρονικό διάστημα, θα επικεντρωθούν σε νομοθετικές πρωτοβουλίες, σε δράσεις συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων του Δημοσίου και των φορέων δημοσίου συμφέροντος και σε δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού. Ενώ, εξετάζεται η υιοθέτηση διαφόρων εργαλείων κινητοποίησης ιδιωτικών κεφαλαίων, όπως είναι οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και οι ΑΕΕΑΠ.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων, θέτουμε τα θεμέλια ώστε να «ξεκολλήσουν» μεγάλα επενδυτικά έργα, όπως είναι το Ελληνικό, και να προχωρήσει η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, όπου αυτό είναι εφικτό, όπως γίνεται με την Μαρίνα Αλίμου, με τρεις περιφερειακούς λιμένες της χώρας, με τη ΔΕΠΑ, με την Εγνατία Οδό κ.ά.
Αλλά και μεμονωμένα ακίνητα υψηλής προβολής και αναπτυξιακών προοπτικών είναι ώριμα πλέον για αξιοποίηση και προετοιμάζεται η έναρξη διαγωνιστικών διαδικασιών άμεσα. Ενδεικτικά αναφέρω τα ακίνητα στις Γούρνες του νομού Ηρακλείου, στη Μίκρα του νομού Θεσσαλονίκης, στο Πόρτο Χέλι του νομού Αργολίδας, στο Ποσείδι του νομού Χαλκιδικής, το Ολυμπιακό Κέντρο Μαρκοπούλου, ακίνητα με ιαματικές πηγές κ.ά.

Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να αναλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες που θα ενδυναμώσουν την αγορά ακινήτων και θα προωθήσουν την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, η οποία μπορεί να εξασφαλίσει σημαντικά, σταθερά και σε μακροχρόνια βάση έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο, να μειώσει το ύψος του χρέους και να συνεισφέρει καθοριστικά στην αναπτυξιακή δυναμική των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών.
Τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών θα έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη και θα συνεισφέρουν καθοριστικά στη στροφή της ελληνικής οικονομίας σε ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, βασισμένο σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας και σε κλάδους και τομείς όπου η χώρα μας διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα.