Επιλογή Σελίδας

Για ποια ακίνητα και γιατί αυξάνεται η ζήτηση

«Ξεκάθαρο προβάδισμα στην αύξηση της ζήτησης κατέχει ο κλάδος των σύγχρονων αποθηκευτικών χώρων και διαμετακομιστικών κέντρων (logistics)»

Μαντζουράτος

Χρήστος Μαντζουράτος

Director-Commercial Advisory
Arbitrage Real Estate Advisors

Μαντζουράτος

Σοφία Φιλίππου

Analyst-Research & Advisory
Arbitrage Real Estate Advisors

Κατά τη δωδεκάμηνη περίοδο που προηγήθηκε τους ξεσπάσματος της πανδημίας, είχε καταγράφει αύξηση της ζήτησης – σχεδόν – στο σύνολο των κλάδων της αγοράς ακινήτων λόγω και της ανάκαμψης της οικονομίας και της αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων. Η υγειονομική κρίση, όπως είναι εύκολα αντιληπτό, επηρέασε την εν γένει δυναμική της αγοράς. Η μεταστροφή τόσο στις ηλεκτρονικές αγορές (e-commerce) όσο και η αύξηση της εξ ’αποστάσεως εργασίας λόγω και των περιορισμών που τέθηκαν οδήγησε σε αναπροσαρμογή της αγοράς και στη δημιουργία ευκαιριών σε κάποιους τομείς. 

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι και το 2ο τρίμηνο του 2021, ξεκάθαρο προβάδισμα στην αύξηση της ζήτησης κατέχει ο κλάδος των σύγχρονων αποθηκευτικών χώρων και διαμετακομιστικών κέντρων (logistics). Η μεταστροφή στις προτιμήσεις των online αγορών, τα έργα υποδομών σε εξέλιξη (όπως σε λιμάνια, δρόμους κτλ) και η έλλειψη ποιοτικού αποθέματος έχει οδηγήσει σε ζήτηση για σύγχρονους χώρους μεγάλης κλίμακας, ιδανικούς ως κέντρα διανομής, στρατηγικά τοποθετημένους εγγύς κόμβων. Επίσης, αύξηση της ζήτησης, αν και σε μικρότερη κλίμακα, καταγράφεται και σε μικρότερης κλίμακας αποθηκευτικούς χώρους εντός αστικού ιστού, κατάλληλους για last mile logistics.

Η έλλειψη ποιοτικού αποθέματος γραφείων εντός μητροπολιτικών περιοχών, σε συνδυασμό με την αύξηση του αιτήματος από πλευράς εταιρικών χρηστών, επί των πλείστων πολυεθνικών και μεγάλων επιχειρήσεων, της ενσωμάτωσης χαρακτηριστικών βιωσιμότητας (sustainability) αλλά και υγιεινής και ευεξίας (health & wellness) στους εργασιακούς χώρους έχει οδηγήσει στη μεγέθυνση της ζήτησης για γραφειακούς χώρους υψηλών προδιαγραφών (Grade A Office) με αντίστοιχα πιστοποιητικά (e.g. LEED, WELL), οι οποίοι διαθέτουν καλή συνδεσιμότητα με τις κύριες οδικές αρτηρίες. 

Σε σχέση με τα οικιστικά ακίνητα, η ενίσχυση της εξ’ αποστάσεως εργασίας σε συνάρτηση με την τεχνολογική και αειφορική πρόοδο, τη σταδιακή ενίσχυση των εισοδημάτων και τη μερική αποκατάσταση τη στεγαστικής πίστης έχει ήδη ως αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης για πιο σύγχρονα, μεγαλύτερα και ευέλικτα σε χώρους, οικιστικά ακίνητα στην Αθήνα και σε άλλα αστικά κέντρα. Επίσης, παρατηρείται στροφή από εγχώριους αγοραστές, κυρίως για ιδία χρήση, για «έξυπνες» κατοικίες (Smart Homes) είτε εντός περιοχών που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν έργα ανάπλασης (π.χ. παραλιακό μέτωπο Αθηνών) ή εντός περιοχών μεικτών χρήσεων που δίνουν τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των βασικών αναγκών τοπικά. Γενικότερα, ως απόρροια των παραπάνω τάσεων αλλά και της έλλειψης συγχρόνων νεόδμητων κατασκευών, οι θεσμικοί επενδυτές έχουν αρχίσει να τοποθετούν πιο κεντρικά στο σχεδιασμό τους τις αναπτυξιακές επενδύσεις σε οικιστικά έργα με τη χρήση του τελικού προϊόντος να προορίζεται τόσο για κύρια κατοικία όσο και για εξοχική κατοικία με χαρακτηριστικά επενδυτικού προϊόντος (π.χ. Golden Visa, βραχυχρόνια μίσθωση κτλ.).

Τέλος, ο κλάδος των ξενοδοχείων, ο οποίος υπέστη πλήγμα με το ξέσπασμα της πανδημίας και αναγκάστηκε να προσαρμοστεί γρήγορα με την υιοθέτηση, σε πολλές περιπτώσεις, αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων,  δείχνει να ανακάμπτει δυναμικά το τρίτο τρίμηνο του 2021. Η ζήτηση για ξενοδοχειακά ακίνητα από ξένους και εγχώριους θεσμικούς επενδυτές ουσιαστικά δε σταμάτησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και νέοι αξιόπιστοι επενδυτές εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους. Η ζήτηση επικεντρώθηκε σε δύο κατηγορίες, σε ξενοδοχεία πόλης με ανάγκη για ανακαίνιση ή μετασκευή και σε μονάδες μεγάλης κλίμακας (hotel resorts) δημοφιλών νησιωτικών προορισμών με δυνατότητα αναβάθμισης για επαγγελματική διαχείριση τους υπό σήμα διεθνούς οίκου. Οι υψηλές επιδόσεις του τουριστικού κλάδου καθώς και η εμπιστοσύνη που έχουν επιδείξει διεθνείς ξενοδοχειακοί όμιλοι αποτελούν εχέγγυα για να ενισχυθεί περαιτέρω το σχετικό επενδυτικό ενδιαφέρον.