Επιλογή Σελίδας

Ο πλούτος είναι στην καινοτομία και στην συνεργασία

«Παρόλες τις αλλαγές, τα συστατικά του νέου κύκλου ανόδου παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ίδια»

Στέλιος Μπούρας

Δημοσιογράφος
GreekGuru.net

Η αγορά ακινήτων θα παίξει σημαντικό ρόλο στην νέα αναπτυξιακή φάση της ελληνικής οικονομίας, όπως συνέβη και πριν από την κρίση. Όμως τώρα, καλείται να αναλάβει ένα νέο ρόλο, που κινείται πέραν από τα αυστηρά οικονομικά κριτήρια, εστιάζοντας στην καινοτομία και το μέλλον.

Οι επενδύσεις στα ακίνητα και οι νέες θέσεις εργασίας αναμένεται το επόμενα χρόνια να προσφέρουν μεγάλο όφελος  τόσο στα νοικοκυριά, όσο και στις επιχειρήσεις, καθώς θα αυξάνεται η αξία ενός περιουσιακού στοιχείου που ενδιαφέρει σχεδόν τον κάθε Έλληνα.

Επενδύσεις, όπως το Ελληνικό, θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του ΑΕΠ για δεκαετίες, αλλάζοντας, επίσης, την μορφή της Αθήνας.

Όμως, παρόλες τις αλλαγές, βλέπουμε ότι τα συστατικά του νέου κύκλου ανόδου της οικονομίας – και του χώρου –  παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ίδια με αυτά που υπήρχαν παλαιότερα.

Ευρωπαϊκά κονδύλια-ισχυρή κατανάλωση-τουρισμός- κατακερματισμένο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Η ανάπτυξη του μέλλοντος, απαιτεί όμως μια νέα προσέγγιση, με άξονα την καινοτομία, την έρευνα, τις νέες ιδέες και τις συνεργασίες.

Δεν φτάνει πλέον μια επένδυση να δημιουργεί απλά πλούτο, χρειάζεται να βάζει τα θεμέλια για την βιώσιμη ανάπτυξη.

Και εδώ είναι που μπορεί να παίξει έναν σημαντικό νέο ρόλο η αγορά ακινήτων.

Ένα αξιόλογο έργο που κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση  κατασκευάζεται στην Ιταλία.

 Στο Μιλάνο, το MIND (Milano Innovation District) είναι ένα έργο μικτής χρήσης που αποτιμάται περίπου στα 5 δισ. ευρώ και μεταμορφώνει ένα χώρο που χρησιμοποιήθηκε για το EXPO 2015.

Μεσω ΣΔΙΤ, το πανεπιστήμιο του Μιλάνου, το κέντρο ερευνών HUMAN TECHNOPOLE και το νοσοκομείο IRCCS GALEAZZI αποτελούν τον πυρήνα της επένδυσης που έχει κύριο στόχο τη δημιουργία ενός νέου οικοσυστήματος που θα υποστηρίζει την καινοτομία και τα startup.

Ενδεικτικό είναι το ότι οι πρώτες δημόσιες εκδηλώσεις του MIND επικεντρώθηκαν στα σχολεία και στους μαθητές.

Τέτοιες επενδύσεις προσθέτουν μεν αξία στο κάθε τετραγωνικό μέτρο, αλλά όχι μόνο: εστιάζουν στην κοινωνία και στην αλλαγή- μια στροφή που ακόμα να την κάνουμε στην Ελλάδα.