Επιλογή Σελίδας
Είναι το 2021 μια «καλή» χρονιά;

Βασίλης Μπαρτζώκας 

Founder & CEO Design Ambassador

«Δεν ήταν παύση ή διάλειμμα, δεν ήταν χρονιά αδράνειας, δεν ήταν καν «κακή» εποχή. Το 2020 σήμανε την αρχή μίας νέας αλλαγής για τους ανθρώπους και την κοινωνία. Για πολύ καιρό «μείναμε στο σπίτι», όμως οι 4 τοίχοι δεν εμπόδισαν ποτέ την κίνηση. Η αλλαγή είναι ο νόμος της ζωής και το μέλλον ανήκει σε όσους το ψάχνουν από τώρα.

Στα χρόνια που διανύουμε,  ξεπεράσαμε την ύλη. Η φυσική μας παρουσία δεν είναι περιοριστική: «ταξιδεύουμε» σε κάθε γωνία του πλανήτη ανά πάσα στιγμή, αξιοποιώντας περισσότερο τις γνώριμες τεχνολογίες που ήδη είχαμε στο κινητό μας.

Τα δίκτυα επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των ανθρώπων από κάθε γωνία του πλανήτη έγιναν πραγματικότητα. Τα εμπόδια για να δημιουργήσουμε μαζί, πέρα από σύνορα, ελαχιστοποιήθηκαν και είναι στο χέρι μας να ανακαλύψουμε την «καλή πλευρά» του νομίσματος.

Η οπτική μας για το χώρο αλλάζει. Σε όλο τον πλανήτη κτίρια γραφείων εγκαταλείπονται, ενώ το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον στο real estate ξεπερνά κάθε προσδοκία. Ο χαρακτήρας της επερχόμενης ανάπτυξης πρέπει να συζητηθεί σήμερα.

Ο άνθρωπος παραμένει πιο άνθρωπος από ποτέ – ενδίδοντας πια στην ψηφιακά διαμεσολαβημένη εμπειρία για την ικανοποίηση των αναγκών του: περισσότερες τηλεοπτικές πλατφόρμες, νέα social media, blockbuster σειρές που αλλάζουν τα καταναλωτικά πρότυπα, online αγορές που ενδυναμώνουν ακόμα περισσότερο τα ισχυρά brands είναι οι καταναλωτικές τάσεις που ήρθαν για να μείνουν. Τα κλασικά όνειρα για περισσότερα ταξίδια, νέο αυτοκίνητο, σπίτι και περισσότερη εμπειρία καταγράφονται ως ζητούμενα για την μετά covid εποχή. Ποιοι θα είναι οι επιχειρηματίες που θα τους ανήκει;

Αυτό που έλλειψε περισσότερο στην εποχή μας δεν ήταν η υγεία και η επικοινωνία. Ήταν η ατμόσφαιρα, η κριτική σκέψη, η πνευματική εξέλιξη και η πολιτιστική παραγωγή – ζητούμενα που πήραμε με το ψηφιακό σταγονόμετρο. Για μία επόμενη μέρα, στην οποία οι προβλέψεις της κοινωνικής επιστήμης προσδίδουν το χαρακτήρα των roaring 20’s του 21ου αιώνα, πρέπει σήμερα να οραματιστούμε την ηθική και την αισθητική που θέλουμε. Πρέπει σήμερα να καθορίσουμε το βαθμό στον οποίο το θέαμα μπορεί να υποκαταστήσει την συμμετοχή, τη συνεύρεση και το βίωμα.

Οι ριζικές αλλαγές δεν έγιναν ποτέ με πυροτεχνήματα και τυμπανοκρουσίες, αλλά ήπια και αποφασιστικά, μέσα από την ανθρώπινη παρατήρηση, επινοητικότητα και δράση. Η διαχρονικά μεγαλύτερη ανακάλυψη για την ανθρωπότητα είναι ότι ένα άτομο μπορεί να αλλάξει το μέλλον του απλώς αλλάζοντας τη στάση του. Ποτέ μην αμφιβάλλετε ότι οι στοχαστικοί, αφοσιωμένοι πολίτες μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο».